pondělí 14. října 2024

Data a digitalizace přinášejí revoluci do továren

Na vzrušujícím průsečíku umělé inteligence a automatizovaných procesů, pokročilých strojů a robotů i technologií rozšířené reality (XR) dosahují moderní továrny - často ve snaze vyhnout se riziku - obrovské pokroky směrem k efektivnější a udržitelnější budoucnosti.

Design & Make 2024

Hnací silou těchto rychlých změn je dostupnost dat a technologie, které pomáhají převádět hory různorodých datových souborů na užitečné poznatky, které pomáhají organizacím spolupracovat a inovovat v celém životním cyklu továrny.

Digitálně vyspělé organizace využívají výhod digitální transformace ve svých továrnách. V průzkumu společnosti Autodesk - "2024 State of Design & Make" - 41 % respondentů z odvětví automobilového průmyslu, procesní výroby, výroby stavebních výrobků a průmyslových strojů uvádí, že zvýšení produktivity je hlavním přínosem digitalizace a že investice do digitálních technologií zvýšily produktivitu v průměru o 62 %.

Zajímavý je také trend proměny hlavních překážek digitalizace. Opriti výsledkům obdobného loňského průzkumu nyní respondenti vnímají jako hlavní překážku automatizaci a technologický pokrok. Z technologií pak považují AI jako hlavní transformativní sílu oboru. Naopak získání a udržení kvalifikované pracovní síly kleslo až na poslední pozici v žebříčku top 5 hlavních překážek.

Aby mohli manažeři lépe plánovat, navrhovat, stavět a provozovat svá zařízení, rychleji je rekonfigurovat a maximalizovat efektivitu a produktivitu každého aktiva v průběhu celého životního cyklu továrny, musí plánovat digitální budoucnost a investovat do ní. Protože digitální transformace továren již není jen něco volitelného - je to nezbytnost.


Celý report stavu oboru navrhování a výroby si můžete stáhnout z výše uvedeného odkazu. Zkrácenou verzi zaměřující se na digitální továrny si můžete stáhnout zde: State of Design & Make 2024 - Spotlight on digital factories (EN)