čtvrtek 22. srpna 2024

Autodesk VRED a Varjo umožňují spolupráci v XR

Společnost Varjo, kterou v roce 2016 založili bývalí manažeři společností Nokia a Microsoft, dosáhla významného pokroku ve vývoji náhlavních souprav pro smíšenou realitu (eXtended Reality, XR). Varjo, se sídlem ve Finsku, je jediným významným evropským výrobcem náhlavních souprav, head-mounted devices, všichni ostatní sídlí buď ve Spojených státech nebo v Asii.

Varjo se zaměřuje výhradně na podnikové aplikace, čímž se odlišuje od většiny výrobců náhlavních souprav (HMD), kteří se zaměřují na masový spotřební trh. Toto zaměření umožňuje společnosti Varjo zůstat na špici v oblasti technologií a nabízet pokročilé průmyslové funkce. Společnost Varjo je například průkopníkem technologie smíšené reality s průchodem videa, která umožňuje kontruktérům firem, jako je Volvo, řídit automobil a přitom mít na hlavě náhlavní soupravu Varjo a v reálném čase přijímat rozhodnutí o návrhu.


Autodesk VRED: špička v oblasti virtuální reality pro konstruktéry

Software Autodesk VRED je dlouhodobě lídrem v integraci nových technologií a poskytování špičkových uživatelských funkcí. Zpočátku VRED podporoval systémy virtuální reality založené na projektorech a později přešel na mobilnější displeje nošené na hlavě. Od roku 2019, kdy společnost Varjo uvedla na trh náhlavní soupravu VR-1, spolupracují VRED a Varjo na nabídce jedinečných řešení virtuální reality pro konstruktéry.

Rychlý vývoj technologií virtuální reality (VR) a smíšené reality (Mixed Reality, MR) je proměnil z pouhých kuriozit na základní nástroje v různých odvětvích. Pokroky v technologii HMD od společností jako Varjo, lepší grafický výpočetní výkon grafických karet Nvidia a sofistikovaná softwarová řešení v aplikaci Autodesk VRED tak zavedly VR a MR jako nové standardy v oborech, jako je automobilový design a obecně konstrukce dopravních vozidel. Tyto technologie dnes mají zásadní význam pro snížení času a nákladů spojených s fyzickými prototypy a mezinárodním cestováním konstrukčních týmů.


Varjo XR-4: skok vpřed pro smíšenou realitu

Varjo XR-4 představuje zásadní pokrok v nabídce firmy Varjo pro smíšenou realitu. Je přizpůsoben pro náročné průmyslové aplikace, jako je například automobilový design. Mezi hlavní vylepšení modelu XR-4 patří:

  • Rozšířené zorné pole: XR-4 dosahuje 120stupňového zorného pole lidského binokulárního vidění, což konstruktérům umožňuje efektivněji posuzovat větší objekty a vidět složité detaily v interiérech a exteriérech automobilů.
  • Vyšší rozlišení a jas: Vysoké rozlišení displejů XR-4 (3840 x 3744 pixelů/oko) umožňuje konstruktérům prohlížet vozidla v přesných proporcích z velkých vzdáleností a zkoumat detailní textury materiálů. Jasnější displeje zajišťují přesné zobrazení barev a stínů, což napomáhá přesnému rozhodování při návrhu.
  • Integrovaný zvuk: Na rozdíl od předchozích modelů, které vyžadovaly samostatné zvukové řešení, obsahuje XR-4 integrovaný zvuk. Tato funkce, v kombinaci s nástroji pro spolupráci ve VRED, podporuje bezproblémové místní i vzdálené týmové relace a designérské porady. Společnosti, jako je Kia Motors, tak pomocí náhlavních souprav Varjo s nástroji pro spolupráci ve VRED výrazně zkrátily dobu posuzování variant návrhů.
  • Sledování zevnitř ven, tracking: XR-4 využívá čtyři kamery pro sledování zevnitř ven, což zjednodušuje proces nastavení a eliminuje potřebu externích sledovacích systémů.
  • Verze Focal Edition s průchozími XR kamerami s automatickým zaostřováním: Tato edice replikuje lidský zrak pomocí integrovaného sledování očí, které zajišťuje optimální zřetelnost v místě, kam se uživatel dívá, a zvyšuje tak realističnost zážitku ze smíšené reality.

VRED 2025.1: Vyšší úroveň revizí návrhů s podporou Varjo XR-4

Nejnovější verze Autodesk VRED, verze 2025.1, oficiálně podporuje model Varjo XR-4 a přináší tak návrhářům řadu nových funkcí a možností:

  • Okluze hloubky: Tato funkce je užitečná zejména pro návrhy interiérů a pro rozhraní člověk-stroj (HMI), protože umožňuje interakci skutečných rukou s virtuálními návrhy. Usnadňuje také porovnávání různých modelů automobilů vedle sebe a integraci skutečných objektů do virtuálních návrhů.
  • Sledování rukou: Návrháři mohou intuitivně používat ruce k přepínání mezi virtuálním prostředím a prostředím smíšené reality, k navigaci na různá místa a k přepínání mezi konfiguracemi vozu. Tato interakce je klíčová pro studium ergonomických a intuitivních návrhů systémů, jako jsou dotykové obrazovky a informační a zábavní systémy.
  • Varjo markery: Tato funkce, která je pro uživatele Varjo jedinečná, umožňuje návrhářům ukotvit virtuální objekty, jako jsou například automobily, a snadno měnit jejich polohu v prostředí pomocí pohybu virtuálních markerů, značek.
  • Foveated Rendering: Díky sledování pohledu očí uživatele a vykreslování ve vysokém rozlišení pouze v místech, kam se uživatel právě dívá, dosahuje Varjo XR-4 vysokých detailů, aniž by zahlcoval GPU. To umožňuje návrhářům pracovat s modely, které mají několik milionů polygonů, i ve větších detailech.
  • Sledování očí: Tato technologie umožňuje návrhářům zjistit, které objekty přitahují největší pozornost, což poskytuje cenné informace o interakcích a preferencích uživatelů.

Závěr

Integrace nástrojů Autodesk VRED 2025.1 a Varjo XR-4 představuje významný milník ve vývoji virtuální a smíšené reality v průmyslovém designu. Spojením pokročilé technologie HMD se sofistikovaným návrhářským 3D softwarem umožňuje VRED a Varjo efektivnější tvorbu a spolupráci designérů. Tato synergie nejen urychluje proces navrhování, ale také zvyšuje kvalitu a inovativnost nových výrobků, zejména v rychle se rozvíjejícím automobilovém průmyslu.


Co je VRED




volně dle Autodesk blogs

Žádné komentáře:

Okomentovat