úterý 13. srpna 2024

Autodesk Fusion - práce v režimu offline

Ano, Autodesk Fusion je cloudový software a uchovává návrhová data v cloudovém prostředí. Během práce většinou pracujeme online kvůli potřebě dynamické synchronizace s cloudem, ale někdy je potřeba pracovat na CAD či CAM projektech i v offline režimu, např. na cestách či v případě problémů s přístupem k internetu. Přesto můžeme ve Fusionu pracovat offline a přitom sdílet aktuální návrhová data s kolegy - tato data se přesunou do nebo z cloudu se synchronizací při prvním návratu do online režimu. Samotná aplikace Fusion (ve verzi Windows i Mac) je lokální "desktop" instalace a pro naprostou většinu svých funkcí nepotřebuje stálé připojení do internetu.

Jak je to s omezeními offline režimu Fusion?

Pokud plánujete práci v režimu offline, postačí postupovat podle následujících kroků. V offline režimu (dostanete se do něj odpojením od internetu, nebo ručně pomocí ikonky hodin vpravo nahoře a zeleného přepínače online/offline, nebo spouštěcí volbou --offlineStart) můžete běžně vytvářet CAD modely nebo (omezeně) přistupovat ke svým stávajícím datům. Autodesk Fusion standardně ukládá všechna vaše pracovní data do cloudu. Po kliknutí na zelený přepínač pracovního režimu se aplikace Fusion přepne do režimu offline, tlačítko zčervená a ve Fusionu se zobrazí informační upozornění, že jste přešli do režimu offline. Toto upozornění vás bude informovat o tom, že operace provedené v zapnutém režimu offline lze uložit do počítače, ale dočasně je nelze synchronizovat s cloudem.

Poznámka: Pokud dojde k neplánovanému přerušení internetového připojení nebo pokud je komunikace z Autodesk Fusion zablokována firewallem, systém se automaticky přepne do režimu offline a zobrazí upozornění.

Kliknutím na tlačítko Pracovat offline potvrdíte operaci a Fusion bude pokračovat v režimu offline. Pokud si nepřejete, aby se toto varování znovu zobrazovalo, zaškrtnete-li políčko "Toto již nezobrazovat", okno s varováním se znovu nezobrazí.

Internet již v tuto chvíli nepotřebujete. Když uložíte provedené změny návrhu, tyto změny Fusion pouze dočasně uloží do vašeho počítače. Automatická synchronizace s cloudem bude provedena až po přepnutí do online režimu.

Pokud plánujete pracovat offline na některých starších návrzích (modelech nebo výkresech), je potřeba si je předem - tedy ještě v režimu online - stáhnout do "offline cache" paměti (lokální úložiště). To zajistíte v Datovém panelu v místní nabídce daného návrhu - zvolte "Přidat do offline cache".

V režimu offline také nebudou pracovat některé pokročilé funkce vyžadující cloudové služby. Patří sem například konverze některých CAD formátů, funkce generativního designu, pokročilé simulace, cloudový rendering, verzování, automatická tvorba výkresů, knihovny spojovacích prvků a obráběcích nástrojů, online nápověda, apod. Principielně může nastat také kolize verzí návrhu ve sdíleném projektu (souběžné editace), ale Fusion na tyto situace upozorní a umožní je vyřešit.

Nezapomeňte, že s aplikací Fusion můžete nepřetržitě pracovat offline nejvýše 2 týdny, po dvou týdnech systém vydá upozornění, abyste se přepnuli zpět do režimu online.

Bezplatnou českou lokalizaci Autodesk Fusion získáte na chci.fusioncesky.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat